Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Vissza a bejegyzésekhez

Fölösleges helyesírás?????

helyesírás

Mindig elszomorodom, amikor azt látom, hogy értékek mennek veszendőbe. Amikor – a világ változásának következményeként – megkérdőjeleződnek olyan készségek, képességek, tudástartalmak, amelyek kiemelik az embert az állatvilágból. Ne értsetek félre, nem állok a haladás útjába – sőt, magam is hangoztatom a korszerűsítés szükségességét (pl. a kötelezővé tett olvasmányok újragondolását - a nehezen olvasható és érthető regényeket a mai gyermekekhez közelebb álló szépirodalmi művekre kellene cserélni).

Azok közé sem tartozom, akik csupán általános érvek mentén –esetleg aktuálisan divatos nézeteket feltétel nélkül előtérbe helyezve – hirdetik az Internet és a televízió gyermekmegrontó mivoltát – hiszem és tudom, hogy ezeket a forrásokat lehet hasznosan, fejlesztő jelleggel és eredményesen a tudás gyarapításának szolgálatába állítani.

Azonban elgondolkodtatott, amikor találkoztam ezzel a szöveggel:

betűsorrend

Maga a tanulmány egészen biztosan komoly kutatási célokat szolgált. Ez a szöveg viszont el akarja venni tőlem az egyik legnagyobb „szerelmemet” – a nyelvi játékokat. Azt mondja, hogy nem számít a helyesírás, a betűk sorrendje a szóban, csupán az első és az utolsó betű. Szóval akkor neki mindegy, hogy valaki „kontár” vagy „kántor”? Hogy egy „veréb”-bel találkozik az utcán vagy egy „véreb”-bel? Mert nekem nem! Nem értek egyet a szöveg többi részével sem: a nyelvi nehézségekkel küzdő emberek számára borzasztóan nehéz ezt a szöveget elolvasni – csaknem lehetetlen. Ez a szöveg csak azt bizonyítja, hogy akinek semmi gondja nincs az olvasással, az ezt a szöveget könnyedén el tudja olvasni.

 

"Hála" az Internetnek, könnyen elképzelhető, hogy ez az iromány gyermekeink kezébe kerül, és erre hivatkozva majd ki akarnak bújni a helyesírás tanulása, gyakorlása alól. Mint már korábban említettem, nem zavar a világhálónak köszönhető sok-sok „felvilágosodott” gyermek. Felkészültem! Készítettem nekik egy társasjátékot, amelyben feladatokon keresztül bizonyítom be, hogy igenis fontos a helyesírás, hogy igenis lényeges a szavakon belüli betűk sorrendje. Ezt szívesen felajánlom Nektek is, innen letölthetitek a játéktáblát, játékszabályt, feladatkártyákat.


Ha szeretnél hozzászólni a témához, be kell jelentkezned vagy regisztrálj!

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign