Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Vissza a bejegyzésekhez

Bubidam

olvasás játék diszlexia

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam?

Olvasási készség

  • Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan korrigálja.

Miért a b-d a legmakacsabb?

1.)    A betűk formája teljesen azonos, csupán az irányuk különböző. A tájékozódási problémával is küzdő gyermekek számára kész rémálom. Fontos a betűk szisztematikus, lépésről-lépesre történő újratanítása, kellő ideig történő rögzítése, gyakorlása.

2.)    A hangzásuk is hasonló, nem különböznek egymástól élesen a hangok. Mindkettő zöngés zárhang. A különbség csupán a képzés helye szerint van: a „b” labiális (ajakhang), a „d” dentális (foghang)

3.)    A két hang artikulációs mozgása is hasonló, nincs látványos különbség.

 

  • Összeolvasás: a betűk összevonása nem könnyű feladat. A Bubidam első szintjén 3 betűs szavakat kell olvasni. Ez nem riasztja el a nehezebben olvasó gyermekeket, hiszen egy-egy kártyán 3 db 3 betűs szó van, kellően nagy betűkkel, szellősen írva. A kártyával foglalatoskodva kellő rutint szereznek, s a későbbiekben szívesebben, bátrabban vágnak bele a hosszabb szavak olvasásába.

 

Beszédértés, Szókincs

A kártyákra olyan szavak is felkerültek, amelyek a mai köznyelvben (sajnos) már csak ritkán használatosak, az irodalmi nyelvben azonban még jelen vannak.

 

Kombinációs készség, logikus gondolkodás

A játék szabálya szerint olyan szavakat kell keresni, amelyek egy betűben különböznek a hívókártyán lévő szó valamelyikétől. Ehhez előfordul, hogy 15-18 szót kell átnézni, összehasonlítani, megfeleltetni a szabálynak. Ha ez már könnyedén megy, akkor lehet „előre” gondolkodni: milyen kártyát  tegyek le, hogy szükség esetén (ha az ellenfél nem tud rakni), én tudjak rakni. Így csökkentve a kezemben lévő lapok számát.

 

Erkölcsi magatartás

  • Türelem: ki kell várni, mikor kerül rám a sor. Akkor is, ha jó lapok vannak a kezemben.
  • Kitartás: ha elkezdjük a játékot, végig kell játszani . akkor is, ha vesztésre állok.

 

 „r” hang automatizálása:

Előfordul, hogy az „r” hangot még első osztályban (sőt magasabb évfolyamokon) sem tudják tisztán kiejteni a gyermekek. A monoton automatizálás helyett gyakran játszunk a Bubidam-mal, hiszen minden lerakásnál mondani kell, hogy mire mit teszek: pl. babra, hab.

 

Általános részképesség-fejlesztés:

 

  • Figyelem: a játék során végig figyelni kell. Nemcsak akkor, amikor Ő következik, hanem azt is nézni kell, hogy az ellenfél helyes kártyát rakott-e le
  • Emlékezet: az utolsó előtti lap kijátszás után azonnal mondani: Bubidam
  • Tájékozódás: irányok megtanulása (bal-jobb)
  • Finommotorika: kártyalapok kézben tartása

 

bubibA 3 részből álló kártyacsalád második része. Kifejezetten a "b" betű gyakorlására fejlesztettük ki. A kártyapakliban nincsenek "d" betűt tartalmazó szavak. Ezzel biztosítva a "b" betű képének rögzítését, és megakadályozva a homogén gátlás kialakulálását.

(A homogén gátlás azt jelenti, hogy az azonos, illetve hasonló elemek gátolják a tanulás folyamatát. Vagyis könnyebben összetéveszthetők, nehezebb megtanulni őket. )

 

megrendel


Ha szeretnél hozzászólni a témához, be kell jelentkezned vagy regisztrálj!

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign