Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Mozgásterápia nem helyettesíthető mozgással /2.rész

2012.02.23.

Az előző magazinban a mozgásterápiák és az általános értelemben vett mozgás alapvető különbségeiről írtam. Sokakban joggal vetődött fel a kérdés, hogy ha olyan fontos a mozgásterápia, miért nem hallunk róla többet?

Talicskás kisfiú Valóban, a televízióban kevés szó esik a mozgásterápia fontosságáról, s  -  valljuk be - más fontos dologról sem igazán beszélnek ebben az "elcelebesedett" világban. Szerencsére azonban a nyomtatott sajtóra ez már nem igaz. Sok igényes havilap van a piacon, amelyekben számtalan cikk foglalkozik a különböző mozgásterápiákkal, bemutatva azok felépítését, hatékonyságát.

Hogyan kerülhetnek be a gyermekek egy mozgásfejlesztő csoportba?

Ha felvetődött Önben, hogy szeretné gyermekét mozgásterápiára vinni, érdeklődjön gyermeke intézményében. Az óvónők, tanítónők általában tudják, hogy a környéken ki foglalkozik ilyen irányú terápiával. Ha mégsem, akkor az intézményben dolgozó gyógypedagógus, logopédus biztosan tud felvilágosítást adni. Akkor meg kell keresni az adott szakembert, s kérni, hogy vizsgálja meg a gyermeket, ítélje meg, hogy szüksége van-e terápiára. Azt azonban tudnia kell, hogy jóval több gyermek szorul ellátásra, mint ahány szakember dolgozik, tehát elképzelhető, hogy gyermekének várnia kell a sorára. Van azonban olyan terápia, amely otthon is végezhető "home training" formájában, szakember irányítása mellett.


TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning)

TSMTAzért ezzel kezdem a terápiák bemutatását, mert ennek van otthon végezhető formája. Ez azt jelenti, hogy egy vizsgálat alapján összeállítják a gyermek fejlettségi állapotának megfelelő mozgássorozatot, amelyet rendszeresen kell otthon végezni. Ez idő és pénzkímélőbb megoldás, de hátránya is van: a szülőnek nagyon következetesnek, határozottnak kell lennie, s ez nem mindig könnyű. Pl. a szülőnek sokkal könnyebben mond nemet egy gyermek ("ma nem akarok tornázni"), mint egy pedagógusnak. De ha a szülő megsajnálja a gyermeket, s nem végzik el a feladatokat, félő, hogy ez egyre gyakrabban fog előfordulni, s így a terápia is kevésbé hatékony. Havonta egyszer kell konzultáción, kontrollvizsgálaton megjelenni a szakembernél, ahol ő megnézi, mennyit fejlődött a gyermek, s újabb gyakorlatsort ad. További mozgásterápiákról bővebben olvashat a www.abcakademia.hu-n!

 
Kinek ajánlott a mozgásterápia?

  • egészséges gyermeknek okosító tornaként: nemcsak a problémás gyermekeknek ajánlott a terápia, hanem az egészséges fejlődésűeknek is. Hiszen az ilyen tréningen részt vett gyermekek kimutathatóan ügyesebbek, jobb teljesítményre képesek az iskolában.
  • figyelmetlen gyermekeknek, koraszülötteknek, megkésett fejlődésű - , ügyetlen gyermeknek: a terápia során az idegrendszer azon részei, amelyek a figyelemért, ügyességért, mozgáskoordinációért, tájékozódásért felelősek "újraszerveződnek", s ezáltal jelentős javulás tapasztalható a gyermekek fejlődésében.
  • értelmi fogyatékos gyermeknek: ezek a gyermekek alacsonyabb életkori szinten képesek aktivitás kifejtésére, azaz idegrendszerük ingerfelfogó-továbbító és feldolgozó kapacitása is gyengébb, éretlenebb.
A TSMT-módszer rendszeres és megfelelő intenzív alkalmazása elősegíti az érési folyamatok beindulását. A sokféle mozgáshoz érzések és emlékképek kapcsolódnak, amelyek egyre differenciáltabb működéseket, válaszok tervezését és kivitelezését segítik elő.

Ha ismer a környezetében mozgásterápiával foglalkozó szakembert, és jó véleménye van róla, jelezze nekünk a szakember@abcakademia.hu e-mail címen! Mi felvesszük vele a kapcsolatot és közzétesszük, hogy másoknak is könnyen elérhető legyen a segítség!

 


Amennyiben tetszett magazinunk témája, gondoljon ismerőseire és küldje nekik tovább levelünket! 
Ha még nem iratkozott fel magazinunkra, ide kattintva megteheti!


Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn
ABC Akadémia

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign