Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Húsvéti történet

2016.03.19.

Már március 15-e után felvetődött bennem a gondolat, hogy sokan nem ápolják, nem ismerik ünnepeinket, hagyományainkat. Most húsvét kapcsán megint eszembe jutott. Vajon miért van ez?

Többféle oka lehet a hagyományok eltűnésének: függhet a származásától, a múlttól, vagy akár a politikától is. De lehet egy ok az is, hogy a generációk váltakozása miatt a legújabb generációhoz már nem jutott el mondjuk a nagyszülők által rendszeresen betartott böjt, vagy ha el is jutott, akkor a be nem tartását már rá lehet fogni a mai rohanó világunkra. Szükséges ma egyáltalán erről beszélnünk? Abban a korban, amikor minden arra ösztökél, hogy újulj meg, dobd el a régit, hisz az új még jobb, hogy vegyél, fogyassz, pazarolj. Szinte el is felejtjük az ünnepet, ami pedig a hagyomány fontos része.

 

Igen, beszélnünk kell erről, mert ahogyan Széchenyi is mondta:

"Csak addig él egy nemzet, amíg van hagyománya!"...(Széchenyi István)


Persze nem olyan könnyű megismertetni a gyerekekkel a régi hagyományokat, hiszen olyan természetellenesnek tűnnek a mai világban.

 

Fiúk locsolkodnak, a lányok pirostojást festenek

Ma a legtöbb gyermeknek a locsolkodás, a piros tojás és a nyuszi jut eszébe a húsvétról. Pedig a karácsony után ez a legnagyobb keresztény ünnep. Azt elég sokan tudják – vallástól és hittől függetlenül - , hogy karácsonykor született meg a „kis Jézus”, s ezt ünnepljük akkor, a húsvétot viszont kevesen kötik össze Jézussal. Pedig húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük. A születést szívesebben meséljük el gyermekeinknek – ez természetes. A halált már sokkal nehezebben. Az is megeshet, hogy nem tudjuk, hogyan is fogjunk hozzá. Érdemes ilyenkor segítségül hívni az Internetet. Sok jó cikk, előadás, mese található rajta. Én ezzel a mesével szeretném megkönnyíteni az Önök helyzetét! Ezt nézem meg kisfiammal,Danival is:

husveti tortenet

 

A locsolkodás szokása egy legendára vezethető vissza. E szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, de szintén vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

 

És hogy miért a piros tojás a jutalom? Egy legenda szerint mikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign