Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

A sikeres olvasástanuláshoz vezető út

2013.11.04.

A sikeres tanulás alapfeltétele az azonosságok és különbözőségek, az apró eltérések felismerése. Az írás és olvasás elsajátítása lehetetlen e folyamat zavartalan működése nélkül. Az olvasás tanításában az ép, jó érzékszervi működés elengedhetetlen feltétel. Mivel az emberi tanulás nagy részben a látásra épül, e terület fejlettsége kihat más pszichikus funkciókra is, és végső soron a tanulás eredményességét is jelentősen befolyásolja.

 

 

Miért felelős az alak- és formaállandóság képessége?

 

Ha nem ismeri fel gyermeke a már megtanult formákat (betűket), ha azok más nagyságúak, vagy más színűek, az az alak- és formaállandóság fejletlenségéből adódik. Erre már óvodáskorban oda kell figyelnie, hiszen a betűtípusok és színek nagyon eltérőek lehetnek. Fontos, hogy ez az iskolában már ne jelentsen számára gondot, biztosan ismerje fel az egyes betűket a betűtípustól függetlenül.

 

Hogyan fejlesztheti gyermeke ezen képességét?

 

Első lépésként ismertessen meg minél többféle formát gyermekével. Például síkidomokat (kör, négyzet, háromszög, téglalap) és egyéb formákat (szív, csillag, kereszt). Egy-egy formát körberajzolhatnak akár az ujjukkal, akár ceruzával, majd ki is tölthetik, festéssel, vagy apró magvak ragasztásával. A kész formákat azután vágják szét több darabra, majd gyermeke rakja össze őket újra.

Nagyon jó móka rajzos ábrákon elrejtett formákat keresni. Ekkor válasszanak színeket az egyes formákhoz (például a kör piros, a négyzet kék legyen) és így színezzék ki az elrejtett alakzatokat.

A formaészlelés kialakításának fontos lépcsője az elemző-képesség fejlesztése, amit össze lehet kötni a síkban megismert formák térbeli érzékelésével. Például a már megismert alapformák szerint osztályozhatják a körülöttük lévő tárgyakat. Mégpedig úgy, hogy tudatosítja gyermekében a gyakran látott tárgyak jellemző vonásait. Keressen az adott formához hasonló tárgyakat a szobában (például kör – óra, téglalap – ajtó), ha tudják, rajzolják körbe őket, és beszéljék meg, miért is mondjuk azt, hogy kör alakú az óra, vagy a tányér (egyetlen görbe vonallal körül tudjuk rajzolni).

A síkbeli formák térbeli érzékelését elősegítheti még a puzzle-, mozaik-, fakocka- és építőjátékokkal foglalatoskodva.

Ha vizuálisan már jól meg tudja különböztetni gyermeke a formákat, akkor nehezítheti a feladatát. Kérje meg, hogy bekötött szemmel, csak a tapintására hagyatkozva ismerje fel és nevezze meg a síkidomokat.

 

faFejlessze gyermeke képességeit INGYENES játékainkkal!

Kattintson ide!>>>

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign