Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Anyanyelvi kompetencia

2013.09.10.

A kompetencia alapú oktatás a képességek, készségek fejlesztésére irányul, arra, hogy olyan tudást adjanak a gyermekeknek, amit a későbbi életük során alkalmazni tudnak. Az oktatásban előre meghatározzák ezeket a kompetenciákat, a tanulók tudását, teljesítményét pedig személyre szabottan mérik.

A kompetencia alapú oktatásról (NAT 2007) nagyon sokat hallanak az emberek, de nagyon keveset tudnak róla. Az iskolába készülő szülők gyakran kérdezik tőlem, valójában mit is jelent mindez?

Lássuk először, mit is jelent a kompetbeszélgessencia szó. Kompetencián a megtanult ismeretek új helyzetben való alkalmazását értjük, valamint a született adottságok, a korábbi élettapasztalatok és egyéb mechanizmusok összetett működését.

Nyolc olyan területet határoztak meg, amelyek fejlesztése kulcsfontosságú a tudás alapú társadalomban - ezek az ún. kulcskompetenciák:

Anyanyelvi kommunikáció
Idegen nyelvi kommunikáció
Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák
Digitális kompetencia
A tanulás tanulása
Személyközi és állampolgári kompetenciák
Vállalkozói kompetencia
Kulturális kompetencia

Ezen kompetenciák kialakításával valóban létrejöhet egy tudás alapú társadalom.

Logopédusként az anyanyelvi kompetenciához fűznék néhány gondolatot. Az otthon elsajátított nyelvhasználat nagyban befolyásolja az iskolai esélyeket. Az iskolai ismeretelsajátbeszélgess 1.ításnak ugyanis a nyelv a legfőbb eszköze. A mai rohanó világban azonban már egyre kevesebbet beszélnek otthon is a gyerekek. (Több vizsgálat irányult már arra, hogy az iskolában egy tanórán hány percet beszélnek összesen a gyerekek - kimutatták, hogy a 45 percből mindössze 5  perc 22 mp-et beszélnek a tanulók, és ebben a wc-re kérezkedés, illetve a kérdésekre válaszolás is benne volt)
Azt tapasztalom, hogy otthon sincs idő beszélgetni, a gyerekek "leszoknak" a kérdezésről, mivel gyakran nem kapnak választ. S emiatt bizony hátrányba kerülnek azon társaikkal szemben, akiknél élénk kommunikáció zközmondás memóriaajlik. A gyerekek többsége nem ismeri a magyar népmeséket, a közmondásokról, szólásokról már nem is beszélve! Pedig azon túl, hogy őrizhetnénk a magyar nyelv eme szép hagyományait, még az értelmi képességekre is jótékony hatással lenne, ha a gyermek gyakrabban hallaná méltatlanul mellőzött szólásainkat. Hiszen megtanulna átvitt értelemben gondolkozni. Csupán egy kis odafigyelésre volna szükség. Például az óvodából hazafelé menet, ha borongós az idő, megjegyezhetnénk: Hm, lóg az eső lába! S már itt is a lehetőség, hogy elmagyarázzuk csemeténknek, mit is jelent ez.

Témához kapcsolódó játék letöltéséhez kattinson ide!>>>

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign