Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Ki kapja a bizonyítványt?

2012.06.21.

A bizonyítványosztás idejét éljük. Ez van, akit hidegen hagy, de sok embert feszültséggel tölt el. Én is izgatottan várom: szülőként először fogok bizonyítványt kapni. Igen. A bizonyítvány nem csak a gyermekem értékelését tartalmazza, hanem az enyémet is. Megtettem-e mindent annak érdekében, hogy a gyermekem a legjobb tudása szerint teljesítsen?

Észrevettem-e, hogy bizonyos tantárgyakból több segítséget igényel? Hiszen az év végi bizonyítványt megelőzi a negyedévi, félévi, háromnegyedévi, illetve voltak szülői fogadóórák. Tudtam-e nyitott szemmel és füllel végighallgatni az osztályfőnököt? Vagy csak a saját elvárásaimra figyeltem?

 

Miben csalódunk, ha rossz a bizonyítvány?

handsJoggal vetődik fel ez a kérdés. A gyermekben csalódunk vagy saját elvárásainkban? Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk gyermekeink képességeivel. Ne várjunk el túl sokat tőle, de ne is érjük be kevesebbel, mint amire képes.  Bizonyítványosztás idején kötelezővé lehetne tenni a szülők számára Kosztolányi Fürdés című novellájának elolvasását. Benne van minden: a pótvizsgára készülő gyerek riadt tehetetlensége, az anya szánakozó aggódása, a fia iskolai sikertelenségét feldolgozni képtelen, a rossz bizonyítványt szinte személyes sértésnek vevő apa indulatai. És persze a tragédia. Tudom, mellbevágó a mű tragédiája, s szerencsére nagyon ritka esetekben következik be ilyen drasztikus esemény. A csellengések, csavargások száma azonban mindig megnövekszik bizonyítványosztáskor. Éppen ezért fontos, hogy olyan kapcsolatot alakítsunk ki gyermekünkkel, amiben érzi a szeretetünket, tudja, hogy segítséget fog kapni. Ha az elvártnál rosszabb bizonyítvánnyal állít haza csemeténk, beszéljük át, nézzük meg, hogy mi annak az oka. Mit lehetett volna másképp csinálni? De semmiképpen ne büntessük azzal, hogy egész nyáron tanulnia kell. Legalább egy hónap szabadságot adjunk neki, ne stresszeljük állandóan a pótvizsgával! Elegendő július második felében, esetleg augusztus elején elővenni a tankönyveket.

Nem felejt-e túl sokat a szünidő alatt?

Sok szülő aggódik, hogy ezalatt a két és fél hónap alatt elfelejtődnek azok a dolgok, amelyeket az előző évben tanultak. Igen, ez elképzelhető. Ezért szeptemberben minden tantárgy év eleji ismétléssel kezdődik. De a nyárba is be lehet csempészni a tanulást. Csak okosan kell megtervezni. Például többször ellátogatni egy-egzsenilia naplóy nagy könyvesboltba, s hagyni a gyereket akár órákon át böngészni, nézelődni a könyvek között. S ha pénztárcánk engedi, akár meg is vásárolni a neki legjobban tetszőt. Épp tegnap történt, hogy Dani fiam bement a szobájába, ahol rengeteg könyv van, mind elérhető magasságban, s persze, mindenhez fűződik egy-egy kedves gondolat. Megtalálta Kormos István Vackor az 1.b-ben című könyvét, ami az apukájáé volt. Már csak ezért is olyan kedves számára. Ráadásul ő is „első bés”, s erre nagyon büszke. Szóval elővette ezt a könyvet, és 2 órán keresztül olvasgattunk belőle – felváltva. Mikor kezdte volna megunni az olvasást (valószínűleg elfáradt), néhány szakaszt én olvastam, s ettől megint erőre kapott. Végül már én voltam az, aki kérte, hogy tegyük el, mert készítenem kell a vacsorát. Megbeszéltük, hogy ma folytatjuk.
Az írást is lehet ugyanilyen játékosan gyakorolni: naplóírással! Szinte minden nap történik valami érdekes a gyerekekkel – legyen az jó vagy rossz. S ha néhány mondatban ezt leírják, duplán nyerünk! Egyrészt gyakorolják az írást, fogalmazást, másrészt örök emlék marad. Vannak előre elkészített naplók, amelyeket könyvesboltokban meg lehet vásárolni: http://www.libri.hu/konyv/elso-naplom.html

De otthon is lehet készíteni: valamilyen füzetre készítsenek egy jópofa borítót, ami egyedi, a gyermek ízlésének megfelelő (lehet koponyás, csontvázas – a lényeg az, hogy a gyermeknek legyen kedve minden nap elővenni). Fényképeket is lehet bele ragasztani, meg rajzolni is, ettől igazán nagyszerűvé válik!

Ötletek napló borító készítésére. Klikk ide!

S a legfontosabb „eredményéről” még nem írtam: az együtt töltött időnek köszönhetően a gyermek nyugodttá, kiegyensúlyozottá válik, ami boldog anya-gyerek kapcsolat és a sikeres tanévkezdés elengedhetetlen feltétele.

Kellemes időtöltést!

Dudáné Driszkó Adrienn

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign