Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

SUMMERHILL

2012.07.19.

A jó pap holtig tanul- tartja a mondás. S milyen igaz! Minél többet tudunk, annál inkább rájövünk arra, hogy mennyi minden van még a világon, amit jó lenne megismerni. Én is így vagyok vele. Épp most fejeztem be egy újabb képzést, amit nagyon élveztem. Nem is annyira a tananyagon volt a hangsúly, hanem sokkal inkább a szemléleten. Zseniális, elhivatott, kissé őrült tanároktól/kollégáktól láttam, hogy másképp is lehet tanítani. Egy ilyen alkalommal hallottam a Summerhill-ről.

Az angliai Leistonban működő Summerhilli Szabad Iskola egy reformpedagógiai kezdeményezés. Az iskolában a kezdetektől fogva nem volt kötelező az órák látogatása, és az iskolában egy széles jogkörű közös tanár-diák önkormányzat működik.

Az intézményben, amely bentlakásos, az 1930-as évek eleje óta minden szombat este összegyűlnek a gyerekek és az iskolában dolgozó felnőttek (korábban ilyen gyűléseket rendszertelenül, szükség esetén hívtak össze). A gyűlés megbeszéli az iskolaközösség minden ügyét, és többségi szavazással dönt a törvényekről és büntetésekről. Az iskola minden tagjának – a hatéves gyerektől az igazgatóig – egyforma szavazati és megszólalási joga van, és a meghozott törvények és büntetések is ugyanúgy mindenkire érvényesek.
Erről bővebben itt olvashat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Summerhill

Készült egy film is erről az iskoláról, mely tökéletesen bemutatja az itt folyó életet, s teljesen magával ragadja az embert. A képekre kattintva megnézheti a film részeit! 12 részből áll. (A film feliratos)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Természetesen nem gondolom azt, hogy kis hazánkban valamennyi iskolának ilyennek kellene lennie. De egy-két hasonló típusú intézmény biztosan sok gyermek életét könnyítené meg. S több kreatív, szabadon gondolkodó lurkó szaladgálna körülöttünk.

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign