Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Az iskolaérettségről

2014.01.16.

Az iskolaérettségről biztosan sok tényt, adatot olvasott már. Ezért én nem is ezeket szeretném most felsorakoztatni, hanem egy kicsit a dolgok mögé kívánok nézni, s ezáltal Önt is a tudatos iskolakezdés felé irányítani.

Mikor menjen iskolába egy óvodás gyermek?

 

Az utóbbi időben nagyon megsokasodott (különböző fórumokon) azon tanácskérő szülők száma, akik ezt a kérdést tették fel nekem. Fő indokként azt hozták fel, hogy csemetéjük már betöltötte a 6. életévét. Nekik is – és most Önnek is – azt mondom: számomra ez a legkevésbé meghatározó szempont az iskolaérettségnél. Bennünket – szülőket - nagyon érdekel az életkor, de az elsős gyerekek nem kérdezgetik egymástól: Te hány éves vagy? Éppen ezért csak annyiban fontos az életkor, amennyiben a törvényi szabályozásban szerepel. Az életkora alapján azonban senkit nem lenne szabad beiskolázni.

 

Sokkal jelentősebb szerepe van azonban a testi adottságnak. A szakirodalmakban ugyan 110 cm-es magasság és 18 – 20 kg-os súly szerepel (Dani fiam 4 évesen ekkora volt, s elképzelhetetlennek tartom, hogy fizikálisan képes lett volna az iskolatáskát cipelni és intenzív munkát végezni), szóval szerintem 120 – 130 cm-es magasság és 20-22 kg-os testsúly a minimum ahhoz, hogy egy gyermek betegeskedés nélkül tudjon helytállni az első osztályban.

 

Ezen túl lényeges szerepe van a szociális érettségnek: vágyik-e a gyermek iskolába? Érdeklődik-e a betűk – számok iránt? Van-e kialakult feladattudata? Képes-e betartani a szabályokat? S ha mindezekre igennel válaszolt is, még akkor sem biztos, hogy zökkenőmentes lesz az iskolakezdés – hiszen a legfontosabb összetevő: milyenek gyermeke egyes részképességei. Mielőtt azonban ezt kifejteném, szeretném világossá tenni, mi is forog kockán.

 

család Mi a tét?

 

A tét: óriási! A gyermeke jövője! Hiszen minden az első osztályon áll vagy bukik: gyermeke vagy megszereti az iskolát, a tanulást vagy örökre megutálja. Az első találkozás az élet minden területén meghatározó: s ez különösen igaz az iskolára. Éppen ezért nagyon fontos az alaposan átgondolt, minden szempontot figyelembe vett döntés: még egy év az óvodában vagy az iskola.

 

Ebben kívánunk Önnek segíteni egy teszttel.

 

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign