Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Hallás = Beszédészlelés??

2013.08.02.

Fontosnak tartom már az elején leszögezni, hogy a hallás és a beszédészlelés nem azonos fogalmak. Amikor egy súlyosan pösze gyermeket - aki a ceruzát "cseruzsának" ejti, vagy "nemes egyszerűséggel" nem ejt néhány hangot (cica helyett "ia") - elküldök hallásvizsgálatra, akkor titkon abban reménykedem, hogy talál valamit a szakorvos, és egyszerű mechanikus úton (pl. fülmosással) kezeli a problémát.

Persze tudom, hogy valószínűleg negatív eredménnyel fog végződni a vizsgálat - azaz ép a gyermek hallása, s a beszéd észlelésével van problémája. Ennek a kiküszöbölése azonban jóval több időbe és energiába kerül, mint a fülmosás, ráadásul az esetek túlnyomó többségében nem is várható 100%-os eredmény. Nagy a valószínűsége, hogy iskoláskorban gond lesz a helyesírással, s elképzelhető, hogy az olvasással is. Éppen ezért fontos, hogy időben felfedezzük a problémát, és ha óvodáskorban nem rendeződik a zavar, akkor megismételtessük a nagycsoportot a gyermekkel (még akkor is, ha egyébként minden területen zseniális!). Annyiszor leírtam már, de újra megteszem: csak ép beszédre épülhet megfelelő olvasás és helyesírás.
rosszalkodik

Szerencsés az a beszédészlelési nehézséggel küzdő gyermek, aki pösze. Hiszen akkor foglalkozik vele a logopédus, észreveszi a problémáját, időben kezelni tudja. De vannak olyan gyerekek, akik tisztán beszélnek, mégis gondjuk van a beszéd észlelésével. Hogyan veheti észre, hogy gyermekének ilyen jellegű problémája van? Talán a legjellemzőbb, hogy a gyermek azt mondja: "Nem hallom". Ez persze nem azt jelenti, hogy valóban nem hallja, csak nem tudja magát pontosan kifejezni. Valószínű, hogy nem érti a hozzá intézett szavakat. Főleg akkor erős a gyanú, ha a gyermek a kérdésre nem odaillő választ ad, hibásan oldja meg a feladatot. Az is feltűnő, ha a gyermek nem figyel, vagy gyakran visszakérdez. De a "rossz" gyermek viselkedésének hátterében is lehet beszédészlelési-, megértési probléma. Ritkábban tűnik fel a szülőknek, hogy ha gyermekük beszédfejlődése lassabb, szókincs szűkebb, s nehezen sajátít el új szavakat. Pedig ezeknek is lehet oka a beszédészlelési-megértési apparátus nem megfelelő működése.

Ha felébred Önben a gyanú, hogy gyermekének ilyen jellegű problémája lehet, akkor először menjenek el a legközelebbi audiológiára, kérjenek hallásvizsgálatot. Ha negatív az eredmény, akkor keressék fel az intézmény logopédusát, mondják el problémájukat. Ő segíteni fog a további teendőkben.

 

Beszédészlelést fejlesztő legújabb játékunk: SUSOGI (ÚJ)

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign