Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Milyen idegen nyelvet tanuljon a diszlexiás gyermek?

2013.09.09.

A mai világban a nyelvtudás nélkül sikeres karrier, jövedelmező állás szinte elképzelhetetlennek tűnik. Legalábbis sokan így vélekednek. De gondoljanak csak a jól dolgozó ácsokra, kőművesekre, villanyszerelőkre, vagy akár a kedves kozmetikusra! Nekik vajon van-e nyelvvizsgájuk? És mégis milyen jól, és boldogan élnek, mert mesterei a szakmájuknak. Nem feltétlenül szükséges nyelvvizsga ezekhez a munkákhoz. Sőt! Elárulom, hogy – bár több diplomám van – nyelvvizsgával én sem rendelkezem.

tárgyalMégis sikeresnek és boldognak érzem magam. Persze tudom, hogy a világ mindig változik, egyre több és több ismeret, tudás szükséges a világ megismeréséhez, a biztos megélhetéshez. Ennek egyik tényezője a nyelvismeret. Felnőtt fejjel én is nyelvtanárhoz járok. De mi van akkor, ha Ön, vagy az Ön gyermeke diszlexiás? Milyen nyelvet tanuljon?

 

Hol van a világon a legkevesebb diszlexiás?

 

A diszlexia nemzetközi jelenség. Ez azt jelenti, hogy a világ minden részén fellelhető az olvasási nehézséggel küzdő emberek csoportja. Kutatók arra vállalkoztak, hogy összehasonlítsák az amerikai és az olasz tizenéves iskolások olvasási képességét. Nagyon meglepő eredményre jutottak: az olasz iskolások között feleannyi a diszlexiás, mint amerikai kortársaik között. Vajon mi lehet ennek az oka?

A nemzetközi kutatócsoport angol, olasz és francia diszlexiás egyetemi hallgatók olvasáskészségét és CT eredményeit hasonlította össze. Nagyon meglepő eredményre jutottak. A diszlexia idegrendszeri megjelenésében (amit CT-vel vizsgáltak) semmilyen különbséget nem találtak a három ország diszlexiásai között. Az olvasási készségben azonban óriási eltérések mutatkoztak. Az angol diszlexiás gyermekeknek – amikorolasz olvasni tanulnak – hatalmas feladattal kell megküzdeniük: a beszélt angol nyelv 40 hangját több mint 1100-féle írásmód jelöli! Ezzel szemben az olasz kisiskolások sokkal előnyösebb helyzetben vannak: a 33 olasz hangot mindössze 25 betű, illetve betűkombináció jelöli. Ebből számomra az derül ki, hogy a diszlexiások száma Olaszországban azért kevesebb, mert a nyelv segít a tanulóknak abban, hogy könnyebben megbirkózzanak a nehézségekkel. Képzelje! Az olasz egyetemisták között nagyon nehéz volt kiszűrni a diszlexiásokat. Ahhoz, hogy egyáltalán rájuk bukkanjanak a kutatóknak speciális teszteket kellett végezniük, hogy az olvasási nehézség idegrendszeri hátterét egyáltalán felismerjék. A kutatás során kiderült, hogy az olasz, a francia és az angol diszlexiás hallgatók valamennyien rosszul teljesítettek a kiejtett hangok rövid távú emlékezetét vizsgáló teszteken (ez a diszlexia egyik fő ismertetőjegye). Viszont az olaszok sokkal kevesebb hibát ejtettek anyanyelvi szöveg olvasásakor, mint francia és angol társaik. A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy az olvasásban mutatkozó különbségnek vannak-e idegrendszeri okai. Speciális eszközzel nézték olvasás közben a diszlexiások agyműködését. Azt találták, hogy ugyanaz a vérellátási hiányosság lépett fel az agy bal homloklebenyében mindhárom ország egyetemistáinál. Tehát igaz ugyan, hogy az olasz diszlexiások jobban olvasnak, mint angol és francia társaik, de ugyanaz a „fogyatékosság” van jelen mindhárom csoportban.

 

Mi ebből a tanulság?

 

Sokkal könnyebb a diszlexiásoknak olyan nyelveken olvasni tanulni, ahol egyértelmű megfelelés van a betű és a hang között. Az olasz nyelv mellett „diszlexia-barát” nyelv a finn és a cseh is, mert hiányzik belőlük az a hangzó-betű komplexitás, ami az angolban és a franciában megtalálható. Tudom, hogy az általános iskolákban leggyakrabban az angol és a német nyelv közül lehet választani. Ekkor sem kell kétségbe esni. A közoktatási törvény ugyanis a diszlexiás tanulók segítségére siet – részleges mentesítéseket biztosítva számukra (pl. írásbeli számonkérés alól). Ha azonban van választási lehetősége, vagy felnőttként alakul úgy az élete, hogy nyelvvizsgára van szüksége, akkor érdemes a diszlexia-barát nyelvek közül választania.

 

Gyermekének sokat segíthet azzal, ha a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal nézik. Eleinte biztosan szokatlan lesz – még Önnek is. De így észrevétlenül belopódzhatnak gyermeke fülébe a szavak, ráadásul szórakozva olvas csemetéje. Hallottam egy olyan felmérésről, amelyből megállapították, hogy azokban az országokban, ahol nem ilyen nagy divat a szinkronizálás, mint nálunk, több az idegen nyelven beszélő emberek száma. Érdemes tehát a kedvenc filmeket eredeti nyelven is megnézni.

 

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign