Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Hogyan lesz a VÍZ-ből ÉSZ?

2014.05.05.

A fenti kérdésre két lehetséges magyarázatot tudok. Az egyik nyelvtani szempontból közelíti meg a problémát. Azaz lépésről lépésre haladva, mindig csak egy-egy betűt változtatva kell eljutnunk a VÍZ-től az ÉSZ-ig. Tehát: víz - váz - vár - már - mér - mész - ész Na jó, az utolsó lépés egy kicsit sántít, de kis jóindulattal elfogadható. Hiszen a betű elvétele is változtatásnak számít.

De nem ezért a nyelvtani játékért választottam ezt a mai témának. Hanem azért, mert rengeteg olyan tanácskérő levelet kapok, amelyben felnőttek arra panaszkodnak, hogy „nehezen fog az agyuk”, nehezen jegyeznek meg dolgokat. De sok szülő is kér tőlem tanácsot azzal kapcsolatban, hogy hogyan rövidíthetné meg a délutáni tanulások idejét. Sokszor estébe nyúlóan készítik a házi feladatokat. Na, ehhez szeretnék most némi segítséget adni.

 

Az éltető víz

 

Testünk 60-80%-át víz alkotja. Szüksége is van a vízre, hogy a méreganyagok és a felesleges anyagcsere-termékek kiürüljenek, valamint azért is, hogy belső szerveink egészségesek maradjanak. Ez a színtelen, szagtalan folyadék oldja és szállítja a létfontosságú enzimeket, hormonokat és a tápanyagokat, de a bőr rugalmasságát, simaságát is neki köszönhetjük.

Biztosan Ön is hallotta már, hogy táplálék nélkül akár egy hetet is kibír az ember, de víz hiányában néhány nap után kiszárad.

 

Hogyan hat a víz az agyra?

 

agyraAz agyban és a központi idegrendszerben különböző elektromos és kémiai folyamatok mennek végbe. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, fontos, hogy bizonyos mennyiségű víz legyen a szervezetben. A víz továbbítja az információkat az agyon belül is, de az agytól a fogadószervekig is. Tehát logikus, hogy minél több víz van a testben, annál jobban működik ez a fajta információ-áramlás.

Ha a szervezetben kevés a víz, annak fej-, hát-, gyomorproblémák, levertség, depresszió vagy fáradtság a következménye. Természetesen az agyra is kihat a vízhiány: az idegimpulzusok az agyon belül nehezebben jutnak tovább, s ennek köszönhetően koncentrációs és memóriaproblémák léphetnek fel. Ráadásul, ha stresszes állapotban vagyunk (pl. fontos helyzetben egy „rövidzárlat” –nak köszönhetően nem jut eszünkbe valami), akkor a szervezet vízigénye is megnő.

 

Mennyi az ideális vízfogyasztás?

 

Egy fontos dologról nem tettem említést. Hangsúlyoznom kell, hogy a VÍZ-ről beszélek, és nem általában a folyadékról. Azaz a szénsav- és cukormentes folyadékról, ami a csapból folyik. (Persze a szénsavmentes palackozott ásványvíz is VÍZ). Hiszen szervezetünk ezt veszi fel a legkönnyebben és a leggyorsabban. Minden, ami nem tiszta víz, az a szervezet számára tápanyag (még a gyógytea is!). A kóla, limonádé, kávé vagy fekete tea csillapítja ugyan a szomjat, de a szervezettől elvonja a vizet. Nem azt mondom, hogy ne fogyassza ezeket az italokat. Hanem azt, hogy ezek elfogyasztása után igyon ugyanennyi tiszta vizet is.

Személyes vízszükségletét pedig így számíthatja ki: a testsúlyát ossza el 12-vel. Így megtudhatja, hány pohár vizet kell naponta elfogyasztania. Egy 60 kg-os ember esetében ez 5 pohár, azaz 1 liter tiszta vizet jelent. Stresszes napokon pedig ennek a dupláját kell meginnia.

 

Tehát – visszatérve a címben feltett kérdésre – akkor lesz a vízből ész, ha megisszuk. :)

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign