Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Miből tudhatja, hogy gyermeke okosabb az átlagnál?

2015.01.11.

Az, hogy egy apróság okosabb az átlagnál, már jóval az iskola megkezdése előtt kiderülhet, s nem feltétlenül úgy, hogy már óvodás korában ír vagy olvas. Vannak tipikus, ám nem túl szembetűnő jelek, amely megléte esetén szinte biztosan tudhatjuk, hogy a gyermekünk valamely - vagy akár több - területen kiemelkedik majd társai közül.

kérdez

  • Mindig kérdeznek

Tudom, hogy a gyerekek sokszor a felnőttek agyára mennek az állandó kérdezősködéssel, de fontos, hogy legyen türelmünk válaszolni azokra. Az okos gyermekek közös ismérve ugyanis a már-már csillapíthatatlan kíváncsiság szűkebb és tágabb környezetük iránt.

Ha egy gyermek gyakorta tesz fel kérdéseket, és a választ is képes megérteni és megjegyezni (a memória is fontos, nemcsak a puszta érdeklődés), valamint hosszú ideig tud összpontosítani arra, ami érdekli, nagy valószínűséggel átlag feletti  tudásra tehet szert, könnyedén.

 

 

  • Élénk fantáziájuk van

Az okos gyermekeknek általában élénkebb a fantáziájuk. Gyakran vannak képzelt barátaik, akikkel szoros kapcsolatot ápolnak. Kedvelik a szerepjátékokat, szeretnek bábozni, mert könnyedén bújnak mások bőrébe. A képzelt világ miatt azonban félősebbek lehetnek (pl. félnek a sötétben)

 

  • Jól kommunikálnak

Az okosság legszembetűnőbb jele a jó kommunikációs képesség. A gazdag szókincsnek, a választékos szóhasználatnak köszönhetően többet megértenek a felnőttek beszédéből, mint kortársaik, ennek köszönhetően tovább bővül ismeretük a világról.

 

  • A normáltól eltérő viselkedésűek (zárkózottak vagy rosszalkodóak)

Az okos gyermekek általában "kilógnak" a sorból. Épp az eltérő érdeklődés miatt válnak "meg nem értetté". Vannak, akik visszahúzódóak lesznek, bezárkóznak kis világukba. De előfordulhat az ellenkezője is: a meg nem értettség miatt frusztrálttá válhatnak, s dühkitöréseik lehetnek.

Fontos, hogy segítsünk tudatosan az okos gyermekeknek beilleszkedni a kortárs csoportba. Ne "ájuljunk el" tudásától, a képességeitól! Vigyük el rendszeresen a közös rendezvényekre, kirándulásokra. Ezeken túl természetesen kielégíthetjük "speciálisabb" igényeit is a családi kikapcsolódások, színházlátogatások, könyvek segítségével.

 

 

(Forrás: http://www.femina.hu/gyerek/gyerek_okos_jelek)

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign