Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

Mikor lesz már június 12????

2015.04.26.

Szülőként és pedagógusként is nagyon nehéz az utolsó két hónap. A hideg, szürke napokat végre felváltja a melegen cirógató napsugár. Hogyan lehet ilyen körülmények között tanulásra bírni csemeténket? Rá lehet venni valahogy a tanulásra? Egyáltalán kell-e? Mikor cselekszem helyesen? Ha kiengedem biciklizni, vagy fogunkat összeszorítva ülünk a könyv meg a füzet fölött?

Sokat törtem a fejemet a helyes megoldáson. Mígnem egyszercsak szembejött velem Szalánczi Krisztina klinikai szakpszichológus cikke.

Azt írja, teljesen normális az, hogy ezidőtájt a szülők és a tanárok is fáradtabbak, ezért sokszor ingerültebbek. Az év vége közeledtével sokunknak ismerősek lehetnek az ilyen mondatok:

„Még ezt a két hónapot bírd ki, aztán jöhet a szünet, addig szedd össze magad, mi is dolgozunk, neked az iskola a munkád.”

„Érthetetlen, hogy egy hónapja még tudtál olvasni, most meg elfelejtetted? Mi történt? Na, majd nyáron gyakorolunk!”

„Kapj már észbe, mi lesz a bizonyítványodban? Ez nem a félév, ezek az osztályzatok már sokat számítanak!”

elfárad

 

Tény, hogy minél kisebb egy gyerek, annál gyorsabban elfárad, kimerül. Az alsó tagozatosoknál az érési folyamatoknak még kiemelt jelentősége van. Bizonyos készségekre gyakorlás nélkül is megérnek a gyerekek. Éppen ezért teljesen felesleges, sőt ártalmas is az utolsó pillanatig terhelni a kisiskolás gyerekeket. Pár hónap pihenés után gyakorlás nélkül is menni fog!

 

 

Adott néhány jótanácsot is, ami elengedhetetlen a túléléshez:

  •  Fogadjuk el, hogy év végén visszaesik a teljesítménye!

Ne csináljunk problémát abból, ha úgy tűnik, hogy a tanév vége felé bizonyos tantárgyak nehezebben mennek, rosszabb jegyeket hoznak a gyerekek. Az is természetes, hogy ilyenkor nyugtalanabbak, lustábbak, figyelmük szétszórtabb. Igyekezzünk több időt biztosítani a szabad játékra (esetleg a gyakorlás helyett is), mert amellett, hogy a játék fejleszti a kisiskolás korú gyerekek képességeit, kiválóan megszabadít a feszültségtől is. Hagyjuk a gyerekeket bűntudat nélkül játszani, anélkül, hogy állandóan a kötelességeikre figyelmeztetnénk őket!

  • Próbáljuk oldani a maximalista gyerek szorongását!

Vannak nagyon erősen teljesítmény centrikus gyerekek, akik nehezebben viselik a kudarcot, maguktól is mindig a maximumot szeretnék adni. Nekik is nehezebben megy a tanulás az év végén. Segítsük nekik oldani a görcsöket, beszélgessünk velük arról, hogy a felnőttek sem képesek mindig minden helyzetben a legjobbat nyújtani, ez természetes dolog. Meséljünk el saját diákkorunkból egy-egy könnyen érthető, humoros történetet, oldva ezzel a szorongásukat. Biztosítsuk arról, hogy tényleg nem dől össze a világ, ha mondjuk négyes lesz környezetből.

  • Játsszunk együtt!bubidam

Sokat segíthetnek a közös családi programok, egy esti nagy játék, egy vidáman eltöltött anyás/apás lazítós délután. Menjünk ki vele a szabadba, hadd ugráljon, rohangáljon, hadd engedje ki a gőzt! Nekünk sem fog rosszat tenni a levegő. Esetleg magunkkal vihetünk egy pakli Bubidam-ot, s pihenés gyanánt a piknik-pokrócon játszhatunk  - játszva olvashatunk.

  • Adjunk neki időt arra, amire szeretne!

A szülők számára sokszor  „értelmetlen” dolgokat csinálnak a gyerekek, teszem azt épp tanulás helyett. Hagyjuk, hogy ezek a „haszontalan” tevékenységek oldják megrendela fáradtságot. Adjunk nekik napi fél– egy órát arra, hogy tényleg azt csinálják, amit a legjobban szeretnek!

  • Legyünk a cinkosa!

Előfordulhat, hogy a gyerekek átmenetileg teljesen hátat fordítanak az elvárásoknak. Semmihez sincs kedvük, pláne tanulni. Tudom, hogy nehéz, de ésszerű határokon belül legyünk ebben a cinkosai! Segítsünk megírni a házi feladatot.  A feszült gyerek – feszült szülő párosból nem sok jó származik. Ha állandóan csak a kötelességeire figyelmeztetjük, ellenkező hatást érünk el nála, egyre jobban ellenáll majd. A legtöbb gyerek tökéletesen tisztában van a kötelességeivel. De év végén egyszerűen nehezebben mennek a dolgok.

 

motivaltÉs végül néhány mondatnyi általános igazságot is megfogalmaz a cikk végén: "A szülő görcsössége, feszültsége átragad a gyerekekre. A túlingerelt világ hatással van a hétköznapi életre, szinte észrevétlenül hajtjuk őket az erős megfelelési kényszerbe, hajszoljuk velük együtt a tökéletességet és a maximum elérését. Ha szülőként képesek vagyunk kicsit engedni, lazítani, „nem komolyan venni” magunkat, és hanyagolni a „példabeszédeket” , a gyerekek meghálálják, és a tanítók is könnyebben kezelhető diákokat kapnak reggelente." Így mindenki ép ésszel túléli a hátralévő néhány hetet a nyári szünetig.

 

 

Forrás: http://wmn.hu/2015/04/16/hogyan-eljuk-tul-a-gyerekekkel-a-tanev-utolso-ket-honapjat/

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign