Magazin

Ha szeretne értesülni híreinkről, újdonságokról, kérjük iratkozzon fel magazinunkra!

Blog bejegyzések

Bubidam

Milyen képességeket fejleszt a Bubidam? Olvasási készség Betűismeret: a legmakacsabb betűtévesztést hatékonyan...
Tovább a bejegyzéshez

"De nehéz az iskolatáska..."

2016.08.15.

Mindenkinek nehéz az iskolatáska? Azt gondolom, hogy nem. Sokat tehetünk ellene, hogy gyermekünk ne érezze annak. Hamarosan elérkezik a nagy nap. Szeptember elsején megkezdődik a 2016/2017-es tanév. A tanévkezdés, az első iskolában eltöltött nap, majd az iskolai tanulás hatalmas változást jelent a gyerekek és a családok életében. Ezért fel kell rá készülni.

Tanítóként eltöltött éveimre, és a saját gyermekeim iskolakezdésére visszagondolva biztosan állíthatom, hogy a szülők ugyanúgy, ha nem jobban szoronganak, mint a gyerekek. Ez érthető, hiszen nem mindegy, hogy milyen élményeket, tapasztalatokat szerez szemünk fénye az iskolában.

Az első évek meghatározóak lehetnek a további életpálya szempontjából. Akik szeretnek iskolába járni, szívesen tanulnak, sikerélményt érnek el, azok a későbbiekben is szívesebben vállalkoznak a továbbtanulásra.

Az idei tanév kezdetekor is sok leendő első osztályos kisfiú és kislány várja már izgatottan, hogy elérkezzen a nap, amikor belép az iskola kapuján.    

 

belép                 

Kisebb településeken, ahol csak egy óvoda és egy iskola van, kicsit könnyebb helyzetben vannak a gyerekek, hiszen az óvodás társakkal együtt indulnak neki a megmérettetésnek.

Napjainkban már nagyon sok iskola tart tanévközben nyílt napokat, bemutató órákat, akár játékos iskola előkészítő foglakozásokat is a leendő diákoknak. Ezek az alkalmak először segítenek az iskolaválasztásban, később pedig abban is, hogy nem ismeretlen tanító vár minket az első napon. Gyakran előfordul, hogy már jó ismerősként köszöntik egymást a gyerekek, szülők és a pedagógusok. Ez nagymértékben segíti, hogy ne szorongjon se a szülő, se a gyermek.

 

mosolyog

 

A tanévkezdés előtti hetek izgalommal telnek. Beszélgessünk erről. Előkerülhetnek a régi iskolás fényképek, megmutathatják a szülők a régi fotókat, mesélhetnek saját élményeikről.   

Ha mesélünk gyermekünknek, s kérdezhet is, az segít oldani a feszültséget.

Fontos a nyugodt szeretetteljes családi légkör megteremtése.

Ha idejében elvégezzük a szükséges előkészületeket elkerülhetjük a kapkodást.

 

 

Augusztus utolsó heteiben érdemes rákészülni a kötöttebb napirendre. Amennyiben nyáron eltolódott az esti elalvás ideje, el kell kezdeni az időben történő lefekvést.

Ha gyermekünknek nincsen saját szobája, alakítsunk ki neki egy kis nyugodt kuckót, sarkot ahol majd tanulhat és ahol a tanszereit tárolhatja.  Célszerű megfelelő méretű, praktikus íróasztalt is vásárolni a megfelelő székkel együtt.

Érdemes időben beszerezni az iskolatáskát. A gerincproblémák elkerülése végett az orvosok a hátitáska viselését javasolják a kisiskolásoknál. Ez biztosítja a súly egyenletes eloszlását a háton.

Ha gyermekünk szemüveges és régen nem voltunk kontrollvizsgálaton, érdemes a tanévkezdés előtt felkeresni a szemorvost. A látásproblémák akadályozhatják a tanulás sikerességét. Ha szemüveges gyermekünk, ügyeljünk rá, hogy azt hordja is az iskolában!

A tanító nénik, tanító bácsik többsége megtartotta az első szülői értekezletet, ahol kiderült milyen tanszerekre lesz majd szükség.  Próbáljuk meg idejében beszerezni a tanszereket. A gyerekeknek nagy örömet okoz, ha ők is jelen lehetnek a vásárláskor és kiválaszthatják a szükséges eszközöket. Anyagi lehetőségeinkhez mérten érdemes ezt megengedni.

 

tanszerA tanszerekkel és azok használatával is érdemes megismerkedni. Megbeszélhetjük melyik mire való, mikor fogják majd használni. Ha megtehetjük érdemes a jobb minőségű, tartósabb tanszereket beszerezni. Szerencsés például mind a színes, mind a grafitceruzából a háromszög alakút megvásárolni, ami egyben a helyes ceruzafogást is elősegíti.

 

Logopédusként fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy amennyiben gyermekünk még beszédhibás, szeptemberben ne felejtsük el megkeresni az iskolai logopédust!

Sikeres tanévkezdést, jó tanulást!

                                                                            Kovács Ágnes

« vissza

ONLINE Képesség
Felmérő Teszt

Program 3-10 éves korosztálynak
BŐVEBBEN
honlapkészítés: scenedesign